Dióhéjban arról, ki vagy mi volt (vagy lesz) az első

Ez az első

Ez az első

A világ első színes fotója

2020. november 07. - Tokár Tamás Zalán

A világ első színes fotóját James Clerk Maxwell, skót matematikus-fizikus mutatta be, 1861. május 17-én, egy színelméleti előadáson, a londoni King’s College-ban. Maxwell, Thomas Sutton, fényképész ismerőse segítségével, három képet készített egy skótkockás masniról, vörös, zöld és kék fényszűrőt használva. Maxwell a három képet egyszerre vetítette ki, ennek eredményeképp egy színes fotót láthatott a publikum. A felfedezés ellenére a színes fényképezés több mint 40 évvel később, 1903-ban kezdett el terjedni széles körben, a Lumiére fivéreknek köszönhetően. James Clerk Maxwell eredeti negatívjai ma is megtekinthetőek a szülőházában lévő múzeumban, Edinburgh-ben.

mxcptartan_ribbon.jpg

A világ első színes fotóját James Clerk Maxwell, skót matematikus-fizikus mutatta be, 1861. május 17-én, egy londoni színelméleti előadáson. (Kép innen)

A bejegyzés trackback címe:

https://ezazelso.blog.hu/api/trackback/id/tr4116257656

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2020.11.08. 14:27:06

A Lumiére fivérek találmánya az autokróm eljárás, ami elég macerás volt, a színek nem voltak valósághűek és nem lehetett sokszorosítani. Így fontos más emberek szerepe is a színes fényképezésben.

"Az első a teljes látható spektrumra érzékeny lemezt 1906-ban Wratten és Wrainwright hozta forgalomba. Lényegében a színes fényképezés csak ekkortól vált igazán lehetségessé. Később tovább tökéletesítik az eljárást. A cél: a színek iránti egyenlő érzékenység. Ezt az 1930-as évekre sikerül kidolgozni."

A Kodak dobta piacra az első, tényleg használható és széles körben elterjedő színes technológiát Kodachrome néven 1935-ben (ami egyábként dia). Gyakorlatilag ez jelentette a színes filmek elterjedését és használatát.
A blogunkban már régebb óta látható egy válogatás, ami az 1940-es évek USÁ-jában készült Kodachrome fotókat mutat. Érdemes megnézni, tényleg szép színek és fotók: fotoskepzo.hu/75-eves-kodachrome-fotok/
süti beállítások módosítása