Dióhéjban arról, ki vagy mi volt (vagy lesz) az első

Ez az első

Ez az első

Az első magyar telefonközpont

2021. június 23. - Tokár Tamás Zalán

Az első magyar telefonközpont 1881. május 1-én kezdte meg működését Budapesten, a Fürdő (ma József Attila) utca 10. szám alatt. Megépítője és igazgatója, Puskás Tivadar öccse, Puskás Ferenc volt. A szolgáltatást eleinte csak 25 előfizető vette igénybe, az éves díj 180 forintba került. Ha valaki telefonálni szeretett volna, felvette a kagylót és megkérte a központban dolgozó telefonos kisasszonyt, hogy kapcsolja neki azt az embert, akivel beszélni szeretne. Telefon kezelő kisasszonynak csak az jelentkezhetett, aki úri családból származott és volt ajánlólevele. Puskás Ferenc 1884-ben meghalt, a telefonközpont vezetését ezután testvére, Puskás Tivadar vette át.

az_elso_budapesti_telefonkozpont.jpg

Az első magyar telefonközpont 1881. május 1-én kezdte meg működését Budapesten, a Fürdő (ma József Attila) utca 10. szám alatt.  (Kép innen)

A bejegyzés trackback címe:

https://ezazelso.blog.hu/api/trackback/id/tr6816598746

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása